Vinç Nedir ?
Vinç hertürlü ağırlığın kolaylıkla kaldırılıp taşınmasını yer değiştirmesini sağlayan araçtır. Başka bir deyişle Vinç, büyük araç ve yüklerin her çeşit hareketini kolaylıkla yapmasını sağlayan tekerlekli, raylı ya da sabit olan araçtır.İlk tasarımı Romalı mimar Vitruvius´un M.Ö. 10. yıllarında yazdığı bir kitapta görülmüştür. Bu vinç tepesinde makara bulunan ve halatlarla sabitlenen bir direkten oluşturulmuştu.
MONORAY VİNÇ :
Monoray, tek raya bağlı olarak belirlenen hattın üzerinde geliş ve gidiş hareketine izin veren demiryoludur. Demir yolu ulaşımının bir türü olarak bilinen monoray, vinç sistemlerinde de kullanılan bir sistemdir.
Sağlam alt yapısı ile dikkat çeken monoray vinçler, kısaca raylı bir mekanizmaya sahiptir ve bir düzlem üzerinde hareket etme özelliğine sahiptr. Yukarı aşağı ve belirlenen istikamette ileri geri hareket kabiliyeti ile birlikte oldukça yüksek yük taşıma potansiyeline sahip bir vinç modelidir.
Monoray vinçler nerelerde kullanılır?
Oldukça yüksek standartlara sahip olan ve gelişmiş sistemi ile güvenli bir taşımacılık metodunu temsil eden monoray vinçler, ağır yük kaldırılması gereklilik olan ve çok sık vinç kullanımı gereken yerlerde tercih edilmektedir.
Ağır malzeme üretimi bulunan firmaların yanı sıra aşağıdaki alanlarda sıklıkla kullanılır.
• Silolarda
• Limanlarda
• Depo ve antrepolarda
• Tersanelerde
• Maden ocaklarında
• Fabrikalarda
• Döküm ocaklarında
Monoray vinçler, oldukça sağlam bir malzemeden inşa edilmesi ve sadece belirli hareketleri yapabilecek şekilde üretilmesi sebebiyle güçlü bir yapıya sahiptir ve kaza riski en düşük vinç modellerinden biridir.
Monoray vinç çeşitleri
Günümüzde endüstride kullanılan monoray vinç çeşitleri, üç şekilde karşımıza çıkıyor:
• Sabit halatlı
• Arabalı halatlı
• Çift raylı arabalı
Kullanım açısından tercihler ve isteklere cevap verecek şekilde oldukça fonksiyonel üç farklı monoray vinç modeli endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Neden monoray vinç?
Genellikle sağlam bir sisteme sahip olması sebebiyle, bakımı ve kontrolü oldukça kolaydır. Son yıllardaki teknoloji gelişimini de düşünecek olursak, manyetik diskli frenler oldukça hassas hareketlerin gerçekleştirilmesine ve her şekilde durmaya imkanı tanımaktadır.
Uzaktan kumanda ve askılık kumanda metotları kullanılarak rahatlık ve kontrol edilen bu vinç modelinden her zaman yüksek performans alınabilmektedir. Oldukça ağır yüklerin altına girmesine rağmen monoray vinçler, emniyet unsuru ve sessiz çalışma özelliği ile ön plana çıkmıştır.
Monoray uzun ömürlü tercih
Vinç ihtiyacı duyulan birçok sektörde, iş sürekliliği ve dayanıklılık anlamında ön plana çıkan monoray vinç, oldukça uzun ömürlü bir seçenek olarak dikkat çekmektedir. Son derece sağlam bir iskelete sahip olmalarının yanı sıra sistemlerinin basitliği daha kolay bakım imkanı tanımaktadır. Bu durumda hiç kuşkusuz monoray vinç kullanımını firmalar için bir fırsata dönüştürmektedir.
Monoray vinç,monoray caraskal,halatlı vinç,elektrikli vinç, tek profil üzerinde ileri geri aşağı yukarı çalışan vinçlerdir.1 ton monoray vinç,,2 ton monoray vinç,3 ton monoray vinç, çeşitleri vardır.
Çelik halatlı vinçler hareket kabiliyetlerine göre üç gruba ayrılır:
Birinci gruptakiler iki hareketlidir. Düşey yönde aşağı ve yukarı hareket ederler.
(Sabit kaldırma makinaları ve asansörler)
İkinci gruptakiler dört hareketlidir. Aşağı yukarı hareketlerden başka, köprü kirişi boyunca sağ ve sol yönde hareket ederler (Monoraylar ve kedi arabalı kaldırma makineleri).
Üçüncü gruptakiler altı hareketlidir. İkinci grubun dört hareketinden başka, tüm sistem vincin bulunduğu hol boyunca ileri ve geri hareket ederler. Bu hareketi köprü kirişlerinin her iki tarafında yer alan köprü yürüyüş başlıkları sayesinde yaparlar.
(Tek kirişli gezer köprü vinci, çift kirişli gezer köprü vinçleri, tek kirişli portal (gantry) vinçler, çift kirişli portal vinçler).
Köprü yürüyüş başlıkları üstten binili veya asılı tip olabilir. Pergel (bayrak) vinçler de bu grupta düşünülebilir, zira bu vinçlerin ikinci gruptaki dört hareketten başka beş ve altıncı hareket olarak, kendi sabit sütunu etrafında 270° ve 180° sağa, sola dönme kabiliyetleri vardır.
Gezer Köprülü Vinçlerin Ana Kısımları
a) Kaldırma ünitesi (şase, kaldırma ve yürütme motorları, redüktörleri, tambur, tel halat, halat makaraları, araba tekerlekleri ve kanca)
b) Köprü kirişi veya kirişleri (köprü konstrüksiyonu, yürüyüş başlık bağlantıları, araba rayları)
c) Köprü yürüyüş başlıkları (köprü hareket motorları, redüktörleri, köprü tekerlekleri, kiriş bağlantıları)
d) Köprü yürüyüş yolları (kolonlar, yürüyüş yolu konstrüksiyonu ve köprü rayları)
e) Elektrik ve fren sistemi (Enerji alım sistemleri -busbar kapalı bara sistemi, c-rail korniş sistemi-, elektrik devreleri, vinç kumanda devreleri, pendant kumanda sistemi, frekans konvertörleri, elektrik panoları ve vinç frenleri)
Portal Vinçlerin Ana Kısımları
a) Kaldırma ünitesi
b) Kiriş veya kirişler
c) Yürüyüş başlıkları
d) Mafsallı ve sabit ayaklar
e) Raylar ve/veya köprü yürüyüş yolları
f) Elektrik ve fren sistemi
Pergel (Bayrak) Vinçlerin Ana Kısımları
a) Kaldırma ünitesi
b) Döner kol
c) Sabit sütün
d) Elektrik ve fren sistemi
Kullanım alanlarına göre vinçler, tersane vinçleri, gemi makine dairesi vinçleri, otomasyon vinçleri, konteyner vinçleri, enerji santrali vinçleri, standart endüstriyel vinçler ve özel kullanım amaçlı vinçler olarak adlandırılırlar. Özel kullanım amaçları için; özel tasarım vinçleri, özel üretim köprülü vinçler, özel tasarım gezer köprü vinçleri dizayn ve imal edilir.
Kren konstrüksiyonlarına göre vinçler; tek kirişli gezer köprü vinci, çift kirişli gezer köprü vinci, portal vinçler (gantry vinçler) ve kedi arabalı kaldırma üniteleri (tekerlekler ray üzerinde) veya asılı tip gezer köprü vinçleri ve monoray vinçler olarak (tekerlekler I profilinin sağ ve solunda alt flanş üzerinde) dizayn edilirler.
PORTAL VİNÇ
ÖZELLİKLER
Portal vinçler genelde demir ticareti, haddeleme , inşaat ve çelik konstrüksiyon ile ilgili sektörlerde özellikle açık alanlarda yada yarı açık alanlarda depolamai şleri için kullanılan bir vinç türüdür. Kolonlar üzerindeki raylar yerine yere döşenmiş raylar üzerinde hareket eder. De-montaj özelliği olması sebebiyle tercih sebebidir.
Atakon hareketli vinci güncel BG talimatları ve cihaz emniyeti kanunları dikkate alınarak en yeni DIN normlarına göre imal edilmiştir, UVV ve VDE talimatlarına uygundur. Vinç sınıflandırması DIN 15018 H2 B2’ye göredir.
Bütün çelikkonstrüksiyon yeşil renkli RAL 6018 astar boya ile boyanmıştır. Taşıyıcı kiriş IPE profilinden ve taşıyıcı mesnetler boru profillerden mamuldür. Vinç hareket tesisatı iki yönde sabitleştirilebilen 4 adet döner eksenli tekerlekten meydana gelmiştir. İki tekerlekte fren donanımı vardır. Tekerlek yataklı yapılmıştır.
Zincir ceraskal dahil teslimat:
Kaldırma aracına çekilen kablo ile cereyan girişi, CEE priz, ankastre ayırma şalteri ve araba sınır takozu dahil; ön kontroller ve imalat kontrolleri ile montaj, bakım ve kullanma talimatlarını içeren vinç kontrol kitabı.
• Montajlar, tamirler, bakım ve yükleme çalışmaları için genel maksatlı atelye ve yük boşaltma vinci
• Cıvatalı ve kelepçeli sistem sayesinde kolay montaj ve söküm
• Seri genişlik ayarı
• Düşük ağırlık
ÇİFT GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ
TEK GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ
ÖZELLİKLER
Monoray vinçler I profil ya da tek kiriş köprülü vinçler üzerinde dikey ve yatay eksenlerde çalışabilen askılı tip olarak bilinen vinçlerdir. 4 ya da 6 eksende çalışabilirler.
Max. 20 ton kapasiteye kadar imalatı bulunan monoray vinçler planet serisinin monoray modelidir. FEM 2m sınıfına kadar standart olarak üretilmektedir.
1/1, ½, ¼, yada 1/6 halat donanımlı olabilir. Küçük tonajlı sistemlerde genellikle seriliği ile tercih sebebi olurlar.
Hemen her fabrikada bulunan basit I profiller altında ya da tek kiriş gezer vinçlerde makine grubu olarak çalıştırılabilirler. Genellikle seri hareket eden bu modeller gezer vinçlerin kurulumuna ve çalışmasına elverişli olmayan dar mekânlarda sıkça tercih edilirler.
Sistemin kaldırma grubunu planet model redüktörler oluşturur. Kullanılacak yerin ve yapılacak olana işlerin özelliklerine ve durumlarına göre dizayn edilebilir.
Standart Üretim Programı Teknik Özellikler
0,5 – 5 Ton kapasiteler arasında zincirli kaldırma grubu.
5 – 25 Ton kapasiteler arasında halatlı kaldırma grubu.
Yüksek alanlarda alttan askılı, alçak alanlarda yandan askılı,
radyuslu hatlarda mafsallı kaldırma grubu.
Vinç uygulamaları için özel olarak üretilen çift hızlı (iki kademeli) kaldırma motoru.
Gerekli uygulamalarda frekans invertör üzerinden kaldırma motoruna yol vererek
yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
Kanca alt üst mesafelerini sınırlamak için turlu limit switch.
Halatlı vinç uygulamalarında esnek ve yüksek mukavemetli özel
halat kılavuzu dizaynı.
Kopma mukavemeti yüksek, uzun ömürlü halat/zincir seçimi.
Aşırı yük sınırlaması için limit switch.
Frekans invertör üzerinden araba yürütme ve kol hareket motorlarına yol vererek yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
Araba yürütme hareketlerini sınırlamak için limit switch.
Uzun ömürlü GGG70 Sfero dökümden imal tekerlek grupları.
Çelik konstrüksiyon üretiminde normlara uygun kumlama ve boya uygulaması.
Elektrik otomasyonu uygulamalarında toz ve neme karşı sızdırmazlığı yüksek şalt malzeme seçimi.
Vinç arabasından bağımsız müstakil kumanda hattı.
Pergel vinç kolonu üzerine tesis edilmiş pako şalter ve acil stop butonu.
İş güvenliği kurallarına uygun uyarı ve ikaz ekipmanları. Açık sahalarda dış etkenlerden koruma uygulaması.
Döner şaryolu monoray vinçleri; vinç kurulacak alan yatay pozisyonda eksen değiştirecekse ve burası gezer vinçler kurulumu ve kullanımı için uygun değilse bu yerlerde kavisli I profiller üzerinde çalışan döner şaryolu monoray vinçler kullanılabilir. Taşıyıcı I pudrelin dönüş dairesi en az 1500 mm radyusa sahip olmalıdır. Bu sistemde iki ayrı şaryo grubu bulunur. Kaldırma yüksekliğine bağlı olan tambur boyuna göre her iki şaryo grubuna da redüktör takılabilir. Şaryo grubundan birisi sabit bağlantılı diğeri ise eksenel rulman ile yataklanmış döner mafsallı şaryodur. Burada döner mafsallı şaryo köşelerde vincin rahat dönmesini sağlar.
Alçak tavan monoray vinçleri; kaldırma yüksekliğinin önem arz ettiği monoray sistemlerde kullanılır. Tambur şaryo grubunun yan tarafına monte edilir, duruma göre diğer tarafa denge ağırlığı yapılabilir. Bu sistemler ile standart monoray vinçlere nazaran 500 mm’ye kadar kaldırma yüksekliğinde kazanılabilir.
ÖZEL KREYN VİNÇLER
ENDÜSTRİYEL KREYN VİNÇ
Vinç Yürüme Yolları ve Enerji Baraları
Vinç Bara sisteminin endüstriyel tesisler ve mobil vinç sistemleri için sunduğu elektrik iletim sistemlerinde 40 yılı aşkın tecrübesi ve bilgi birikimi ile öncü firmalardandır. Çözümleri arasında izole ray, kablo ve sarım tamburları, bağlantı soket ve kolektörler vb birçok ürün bulunmaktadır.
Atakon vinç sunduğu yüksek kalite ve uzun ömürlü kablo sarım tamburları yanı sıra, tamamlayıcı olarak birçok özel konstrüksüyonda kablo tipine de ekonomik hızlı şekilde tedarik edebilmektedir.
Yük Hücreleri ve Yük Limitörleri
ÖZELLİKLER
2M in sunduğu, isteğe göre OIML Tartım ekipmanlar enstitüsünce sertifikalı yük kantarı ve yük tartım hücreleri ile zamandan ve olası yükleme kayıplarından tasarruf edebilirsiniz. Hassas ölçüm yeteneğine sahip kantar ve yük hücreleri ile ister vinçleriniz ister yükleme araçlarınız özellikli tartım sistemleri ile donatılır. Yükleme - Kaldrıma esnasında eş zamanlı olarak yük ağırlık ölçümü hassas olarak yapılır ilave donanımlar ile bu tartım bilgileri yine eş zamanlı olarak bilgisayar ortamında kayıt edilebilir, basılı çıktı - fiş - alınabilir veya uzaktan bağlantı ile kumanda merkezinden görüntülenebilir.
Vinç kantarları portatif olup mapa ve kanca benzeri donanımlar ile birlikte kolayca ana kancaya monte edilip tartım işlemi derhal yapılabilir. Döküm, metal işleme gibi özellikle ağır hizmete mahsus ekipmanlar da ilave koruyucu özellikler ile geliştirilmiştir. Geniş aksesuar seçenekleri arasından işinize uygun, uygulamanıza özgü tartım, kontol, data izleme-kaydetme veya baskı alma özelliğini bulabilirsiniz.
Straigh tpoint mapaya entegre vinç kantarları, yük hücreli mapalar olarak düşük ölü mesafede ek bir ekipman kullanmadan mapa üzerinde tartım yapmanıza olanak tanır. 400Ton'a kadar mapa - pime entegre yük hücreleri ile tartım yapabilirsiniz. Ölçüm okuması kablosuz olarak bir el terminaline aktarıldığı gibi bilgisyar üzerinden de görüntülenebilir.
ATEX - 2014/34/EU standartlarına göre onaylı Straightpoint vinç kantarları, exproof özelliklere sahip ürün gerektiren patlayıcı - yanıcı çalışma alanlarında tatrım yapmak için en kolay çözümdür.
Sinyal seviye yükseltici, kablosuz kumandalar, ana istasyon gibi aksesuarları bulunmaktadır.
PERGEL VİNÇLER
ÖZELLİKLER
Sabit bir noktadan belirli bir çap ölçüsünde, 360⁰, 270⁰ veya 180⁰ tarama açısı ile yüklerin kaldırılıp bu alan içerisinde taşınması ve istiflenmesi amacıyla kullanılan, kısa mesafelerde özellikle sadece bir ya da birkaç tezgâhta kullanmak maksadı ile imal edilen pergel vinç sistemlerdir. Duvara direkt olarak ya da ayak aracılığı ile zemine monte edilebilirler. Genellikle özel makinalara malzeme yükleme ve boşaltma amacıyla üretilirler.
Pergel vinçler, bulundukları istasyonlarda, malzeme taşıma/yerleştirme işlemlerini yüksek randıman ile gerçekleştirirken, aynı ortamdaki daha büyük vinçlerin işlerini hafifletir ve işletmenizin üretim randımanını belirgin bir şekilde artırır. EG makine talimatlarına göre imal edilmiş olup, en yeni DIN 15018 H2 B3 normu ile VDE ve UVV kurallarına da uyar. . Vinç kolu makara yatak ile yataklanmıştır ve sınırlama olmaksızın elektrikli motor veya manuel olarak döndürülebilir.
Bütün parçalar standart olarak çift kat epoksi astar ve sarı renk RAL1006 boyanır (müşteri özel istekleri doğrultusunda farklı uygulamalar da yapılabilir). Elektronik donanımı; Kilitlenebilir gömme akım kesme şalterinden oluşmaktadır. 5000 mm açıklığa kadar olan vinçlerde vinç bölgesine elektrik sevki kablo taşıyıcı borular ile sağlanır. 5500 mm açıklıktan itibaren, haricen çekilen kablolar ve taşıma arabaları ile önde ve arkada sınırlanır. Tasdik edilmiş ön kontroller ve imalat kontrollerini içeren komple vinç dokümanları ayrıca işletme talimatları ile verilir.
Teknik Özellikler;
• 0,5 – 5 Ton kapasiteler arasında zincirli kaldırma grubu.
• 5 – 10 Ton kapasiteler arasında halatlı kaldırma grubu
• Vinç uygulamaları için özel olarak üretilen çift hızlı (iki kademeli) kaldırma motoru.
• Gerekli uygulamalarda frekans invertör üzerinden kaldırma motoruna yol vererek yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
• Kanca alt üst mesafelerini sınırlamak için turlu limit switch.
• Halatlı vinç uygulamalarında esnek ve yüksek mukavemetli özel
• halat kılavuzu dizaynı.
• Kopma mukavemeti yüksek, uzun ömürlü halat/zincir seçimi.
• Aşırı yük sınırlaması için limit switch.
• Frekans invertör üzerinden araba yürütme ve kol hareket motorlarına yol vererek yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
• Araba yürütme ve kol hareketlerini sınırlamak için limit switch.
• Uzun ömürlü GGG70 Sfero dökümden imal tekerlek grupları.
• Çelik konstrüksiyon üretiminde normlara uygun kumlama ve boya uygulaması.
• Elektrik otomasyonu uygulamalarında toz ve neme karşı sızdırmazlığı yüksek şalt malzeme seçimi.
• Vinç arabasından bağımsız müstakil kumanda hattı.
• Pergel vinç kolonu üzerine tesis edilmiş pako şalter ve acil stop butonu.
• İş güvenliği kurallarına uygun uyarı ve ikaz ekipmanları.
• Açık sahalarda dış etkenlerden koruma uygulaması.
• Sağlam çelik konstrüksiyon
• Özellikle kompakt ve alçak imalat
• Hareket alanı 360 derece sınırsız
• Geniş teçhizat ve aksesuar programı
• Komple teslimat
• Daha yüksek veya daha açık imalat yükseklikleri isteğe göre yapılabilir
Elektrikli araba ve elektrikli kol hareket düzeni mümkündür
KUMANDA SİSTEMİ : Köprü üzerinden asılı, çift kademeli,acil stoplu push buton ile sağlanacak. Yük altında bulunmayı gerektirmeyecek tipte olmalıdır.
FREN SİSTEMİ : Elektro menyetik çözücülü yay baskılı diskli balatalı fren.
KÖPRÜLÜ ENERJİ SİSTEMİ : C-Korniş rayda hareket eden rulmanlı kablo taşıma arabaları ile kablolu olarak sağlanacaktır.
YÜRÜYÜŞ YOLU RAYLARI : Mevcut yürüme yolları kullanılacaktır.
KEDİ VİNÇ : Kedi vinç NPU profilden imal edilmiş şase üzerine monte edilecektir. Tekerlek kanalları dolu kare raya uygun yapılacaktır. Elektrik panosu arabalı vincin üzerinde olacaktır.
KÖPRÜ KİRİŞİ : Sac malzemeden çift kutu kiriş olarak imal edilecektir.Maksimum yükte sehim köprü açıklığının 1/1000’ni geçmeyecektir. İyice temizlendikten sonra köprü kirişi ve yürütme başlıkları iki kat astar üzerine son kat boyası ( caterpiller sarısı- Ral 1023 ) ile boyanacaktır.
BAKIM PLATFORMU : Köprünün bir yanına yaklaşık 50 cm genişliğinde balkım platformu tarafınızdan temin ve monte edilecektir.
KÖPRÜ YÜRÜTME BAŞLIKLARI : Çift kiriş sisteme göre imal edilecektir. İki adet düz tekerlek,iki adet dişli tekerlekle yürüyüşü sağlanacaktır. Tekerlek yataklamaları rulmanlı olarak imal edilecektir. Başlıklar taşıyıcı ayak kirişlerine bağlantı plakaları ile civatalı olarak bağlanacaktır. Başlıkların uç kısımlarında lastik tamponlar olacaktır. Tekerlek kanalları dolu kare rayda hareket edecek şekilde imal edilecektir.
REDÜKTÖRLER : Kaldırma redüktörlerinin gövdesi GG-22 malzemedendir. Tamamen kapalı ,yağ doldurma ve boşaltma tapalıdır. Dişliler ıslah çeliğinden imal edilmiş ,ışıl işlemle sertleştirlmiş ve diş profilleri taşlanmış olmalıdır. Tüm yataklar rulmanlıdır. Araba ve köprü yürütme redükleri TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
FREN : Tüm motorlar elektromanyetik çözücülü,yay baskılı diskli balatalı fren, fren momenti gerekli frenleme momentinin 2 katı olmalıdır. Fren gerilimi 24 V DC’dir Enerji kesilmelerinde yükü emniyetle askıda tutacak tiptedir.
LİMİT ANAHTARLARI : Kancanın alt ve üst lmitlerini kontrol edebilen tur siviç gövde üzerine montajlı olmalıdır. Köprü üzerinde kedi hareketlerini ve yürüyüş yolu üzerinden köprü hareketlerini sınırlandıran nihayet siviçleri olacaktır.
TAMBUR : Dikişsiz çelik çekme boru veya ST-37 sacdan temin edilecek ,yivli ve hassas işlenmiş olacaktır. DIN 15061 Teil 2’ye göre yiv açılacaktır.
HALAT : Halat TS 1918, DIN 3064 ve 3069’a göre kendir özlü çelik halat olacaktır. Tüm halatlar TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
ELEKTRİK MOTORU : Elektrik motoru TS 3067 ye uygun, IP54 koruma sınıfında, F izolasyonlu, inverter sistemli, sincap kafesli asenkrondur.TSE belgeli olmalıdır.
YATAKLAMA : Sistem içindeki tüm yataklar rulmanlı tiptir.
KANCA : Kanca DIN 15401’e göre dizayn edilmeli ve emniyet mandallıdır.Dövme çelikten mamul olacak, eksenel rulman ( büte ) ile yataklanacak ve kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilecektir. Kanca makaraları ve makara kapakları pik olup, makaralar çift rulmanlıdır.
KUMANDA PANOSU VE ELEKTRİK SİSTEMİ : Elektrik panosunda kullanılacak kontaktörler ve motor koruma şalterleri Siemens, Telemecanıque, ABB marka olup, ISO 9001 belgelidir. Kumanda panosu vincin üzerinde olup kumanda kablolu push butonla sağlanacaktır. Buton üzerinde yön işaretleri mevcuttur. Elektrik panosunda kullanılacak trafo, faz sıra rölesi vb. şalt malzemeler TSE belgeli olmalıdır. Köprü hareketinde devreye giren, vinç üzerine montajlı sesli ikaz olacaktır.
BOYA : Vinç; iyice temizlendikten sonra iki kat astar bir kat son kat caterpillar sarısı
( Ral 1023 ) ile boyanacaktır.
LEVHALAR : Köprü kirişinin ön ve arka tarafına , üzerinde vinç taşıma kapasitesi, imalatcı firma ismi ve telefon numarası gibi bilgiler bulunan bir levha asılacaktır.
GENEL : Kullanılacak tüm hazır malzemeler ( halat, motor vb.) TSE veya TSEK belgeli olmalıdır.
KALİTE GÜVENCE SERTİFASI : ISO 9001:2000, TSE Kriterlere uygunluk belgesi ,TSE hizmet yerleri yeterlilik belgesi olmalıdır.
ARABA SİSTEMLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
KUMANDA SİSTEMİ : Köprü üzerinden asılı, çift kademeli,acil stoplu push buton ile sağlanacak. Yük altında bulunmayı gerektirmeyecek tipte olmalıdır
FREN SİSTEMİ : Elektro menyetik çözücülü yay baskılı diskli balatalı fren.
ARABANIN ENERJİ SİSTEMİ : C-Korniş rayda hareket eden rulmanlı kablo taşıma arabaları ile kablolu olarak sağlanacaktır.
YÜRÜYÜŞ YOLU RAYLARI : Mevcut yürüme yolları kullanılacaktır.
ARABA VİNÇ : araba vinç NPU profilden imal edilmiş şase üzerine monte edilecektir. Tekerlek kanalları dolu kare raya uygun yapılacaktır. Elektrik panosu arabalı vincin üzerinde olacaktır.
HALATLI VİNÇ HAKKINDA AÇIKLAMALAR
REDÜKTÖRLER : Kaldırma redüktörlerinin gövdesi GG-22 malzemedendir. Tamamen kapalı ,yağ doldurma ve boşaltma tapalıdır. Dişliler ıslah çeliğinden imal edilmiş ,ışıl işlemle sertleştirlmiş ve diş profilleri taşlanmış olmalıdır. Tüm yataklar rulmanlıdır. Araba ve köprü yürütme redükleri TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
FREN : Tüm motorlar elektromanyetik çözücülü,yay baskılı diskli balatalı fren, fren momenti gerekli frenleme momentinin 2 katı olmalıdır. Fren gerilimi 24 V DC’dir Enerji kesilmelerinde yükü emniyetle askıda tutacak tiptedir.
LİMİT ANAHTARLARI : Kancanın alt ve üst limitlerini kontrol edebilen tur siviç gövde üzerine montajlı olmalıdır. Köprü üzerinde kedi hareketlerini ve yürüyüş yolu üzerinden köprü hareketlerini sınırlandıran nihayet siviçleri olacaktır.
TAMBUR : Dikişsiz çelik çekme boru veya ST-37 sacdan temin edilecek ,yivli ve hassas işlenmiş olacaktır. DIN 15061 Teil 2’ye göre yiv açılacaktır.
HALAT : Halat TS 1918, DIN 3064 ve 3069’a göre kendir özlü çelik halat olacaktır. Tüm halatlar TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
ELEKTRİK MOTORU : Elektrik motoru TS 3067 ye uygun, IP54 koruma sınıfında, F izolasyonlu, inverterli sistemli, sincap kafesli asenkrondur.TSE belgeli olmalıdır.
YATAKLAMA : Sistem içindeki tüm yataklar rulmanlı tiptir.
KANCA : Kanca DIN 15401’e göre dizayn edilmeli ve emniyet mandallıdır.Dövme çelikten mamul olacak, eksenel rulman ( büte ) ile yataklanacak ve kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilecektir. Kanca makaraları ve makara kapakları pik olup, makaralar çift rulmanlıdır.
KUMANDA PANOSU VE ELEKTRİK SİSTEMİ : Elektrik panosunda kullanılacak kontaktörler ve motor koruma şalterleri Siemens, Telemecanıque, ABB marka olup, ISO 9001 belgelidir. Kumanda panosu vincin üzerinde olup kumanda kablolu push butonla sağlanacaktır. Buton üzerinde yön işaretleri mevcuttur. Elektrik panosunda kullanılacak trafo, faz sıra rölesi vb. şalt malzemeler TSE belgeli olmalıdır. Köprü hareketinde devreye giren, vinç üzerine montajlı sesli ikaz olacaktır.
BOYA : Vinç; iyice temizlendikten sonra iki kat astar ve iki kat son kat boyası caterpillar sarısı ( Ral 1023 ) ile boyanacaktır.
LEVHALAR : Köprü kirişinin ön ve arka tarafına , üzerinde vinç taşıma kapasitesi, imalatçı firma ismi ve telefon numarası gibi bilgiler bulunan bir levha asılacaktır.
GENEL : Kullanılacak tüm hazır malzemeler ( halat, motor vb.) TSE veya TSEK belgeli olmalıdır.
KALİTE GÜVENCE SERTİFASI : ISO 9001:2000, TSE Kriterlere uygunluk belgesi ,TSE hizmet yerleri yeterlilik belgesi olmalıdır.
s
Vinç hertürlü ağırlığın kolaylıkla kaldırılıp taşınmasını yer değiştirmesini sağlayan araçtır. Başka bir deyişle Vinç, büyük araç ve yüklerin her çeşit hareketini kolaylıkla yapmasını sağlayan tekerlekli, raylı ya da sabit olan araçtır.İlk tasarımı Romalı mimar Vitruvius´un M.Ö. 10. yıllarında yazdığı bir kitapta görülmüştür. Bu vinç tepesinde makara bulunan ve halatlarla sabitlenen bir direkten oluşturulmuştu.
MONORAY VİNÇ :
Monoray, tek raya bağlı olarak belirlenen hattın üzerinde geliş ve gidiş hareketine izin veren demiryoludur. Demir yolu ulaşımının bir türü olarak bilinen monoray, vinç sistemlerinde de kullanılan bir sistemdir.
Sağlam alt yapısı ile dikkat çeken monoray vinçler, kısaca raylı bir mekanizmaya sahiptir ve bir düzlem üzerinde hareket etme özelliğine sahiptr. Yukarı aşağı ve belirlenen istikamette ileri geri hareket kabiliyeti ile birlikte oldukça yüksek yük taşıma potansiyeline sahip bir vinç modelidir.
Monoray vinçler nerelerde kullanılır?
Oldukça yüksek standartlara sahip olan ve gelişmiş sistemi ile güvenli bir taşımacılık metodunu temsil eden monoray vinçler, ağır yük kaldırılması gereklilik olan ve çok sık vinç kullanımı gereken yerlerde tercih edilmektedir.
Ağır malzeme üretimi bulunan firmaların yanı sıra aşağıdaki alanlarda sıklıkla kullanılır.
• Silolarda
• Limanlarda
• Depo ve antrepolarda
• Tersanelerde
• Maden ocaklarında
• Fabrikalarda
• Döküm ocaklarında
Monoray vinçler, oldukça sağlam bir malzemeden inşa edilmesi ve sadece belirli hareketleri yapabilecek şekilde üretilmesi sebebiyle güçlü bir yapıya sahiptir ve kaza riski en düşük vinç modellerinden biridir.
Monoray vinç çeşitleri
Günümüzde endüstride kullanılan monoray vinç çeşitleri, üç şekilde karşımıza çıkıyor:
• Sabit halatlı
• Arabalı halatlı
• Çift raylı arabalı
Kullanım açısından tercihler ve isteklere cevap verecek şekilde oldukça fonksiyonel üç farklı monoray vinç modeli endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Neden monoray vinç?
Genellikle sağlam bir sisteme sahip olması sebebiyle, bakımı ve kontrolü oldukça kolaydır. Son yıllardaki teknoloji gelişimini de düşünecek olursak, manyetik diskli frenler oldukça hassas hareketlerin gerçekleştirilmesine ve her şekilde durmaya imkanı tanımaktadır.
Uzaktan kumanda ve askılık kumanda metotları kullanılarak rahatlık ve kontrol edilen bu vinç modelinden her zaman yüksek performans alınabilmektedir. Oldukça ağır yüklerin altına girmesine rağmen monoray vinçler, emniyet unsuru ve sessiz çalışma özelliği ile ön plana çıkmıştır.
Monoray uzun ömürlü tercih
Vinç ihtiyacı duyulan birçok sektörde, iş sürekliliği ve dayanıklılık anlamında ön plana çıkan monoray vinç, oldukça uzun ömürlü bir seçenek olarak dikkat çekmektedir. Son derece sağlam bir iskelete sahip olmalarının yanı sıra sistemlerinin basitliği daha kolay bakım imkanı tanımaktadır. Bu durumda hiç kuşkusuz monoray vinç kullanımını firmalar için bir fırsata dönüştürmektedir.
Monoray vinç,monoray caraskal,halatlı vinç,elektrikli vinç, tek profil üzerinde ileri geri aşağı yukarı çalışan vinçlerdir.1 ton monoray vinç,,2 ton monoray vinç,3 ton monoray vinç, çeşitleri vardır.
Çelik halatlı vinçler hareket kabiliyetlerine göre üç gruba ayrılır:
Birinci gruptakiler iki hareketlidir. Düşey yönde aşağı ve yukarı hareket ederler.
(Sabit kaldırma makinaları ve asansörler)
İkinci gruptakiler dört hareketlidir. Aşağı yukarı hareketlerden başka, köprü kirişi boyunca sağ ve sol yönde hareket ederler (Monoraylar ve kedi arabalı kaldırma makineleri).
Üçüncü gruptakiler altı hareketlidir. İkinci grubun dört hareketinden başka, tüm sistem vincin bulunduğu hol boyunca ileri ve geri hareket ederler. Bu hareketi köprü kirişlerinin her iki tarafında yer alan köprü yürüyüş başlıkları sayesinde yaparlar.
(Tek kirişli gezer köprü vinci, çift kirişli gezer köprü vinçleri, tek kirişli portal (gantry) vinçler, çift kirişli portal vinçler).
Köprü yürüyüş başlıkları üstten binili veya asılı tip olabilir. Pergel (bayrak) vinçler de bu grupta düşünülebilir, zira bu vinçlerin ikinci gruptaki dört hareketten başka beş ve altıncı hareket olarak, kendi sabit sütunu etrafında 270° ve 180° sağa, sola dönme kabiliyetleri vardır.
Gezer Köprülü Vinçlerin Ana Kısımları
a) Kaldırma ünitesi (şase, kaldırma ve yürütme motorları, redüktörleri, tambur, tel halat, halat makaraları, araba tekerlekleri ve kanca)
b) Köprü kirişi veya kirişleri (köprü konstrüksiyonu, yürüyüş başlık bağlantıları, araba rayları)
c) Köprü yürüyüş başlıkları (köprü hareket motorları, redüktörleri, köprü tekerlekleri, kiriş bağlantıları)
d) Köprü yürüyüş yolları (kolonlar, yürüyüş yolu konstrüksiyonu ve köprü rayları)
e) Elektrik ve fren sistemi (Enerji alım sistemleri -busbar kapalı bara sistemi, c-rail korniş sistemi-, elektrik devreleri, vinç kumanda devreleri, pendant kumanda sistemi, frekans konvertörleri, elektrik panoları ve vinç frenleri)
Portal Vinçlerin Ana Kısımları
a) Kaldırma ünitesi
b) Kiriş veya kirişler
c) Yürüyüş başlıkları
d) Mafsallı ve sabit ayaklar
e) Raylar ve/veya köprü yürüyüş yolları
f) Elektrik ve fren sistemi
Pergel (Bayrak) Vinçlerin Ana Kısımları
a) Kaldırma ünitesi
b) Döner kol
c) Sabit sütün
d) Elektrik ve fren sistemi
Kullanım alanlarına göre vinçler, tersane vinçleri, gemi makine dairesi vinçleri, otomasyon vinçleri, konteyner vinçleri, enerji santrali vinçleri, standart endüstriyel vinçler ve özel kullanım amaçlı vinçler olarak adlandırılırlar. Özel kullanım amaçları için; özel tasarım vinçleri, özel üretim köprülü vinçler, özel tasarım gezer köprü vinçleri dizayn ve imal edilir.
Kren konstrüksiyonlarına göre vinçler; tek kirişli gezer köprü vinci, çift kirişli gezer köprü vinci, portal vinçler (gantry vinçler) ve kedi arabalı kaldırma üniteleri (tekerlekler ray üzerinde) veya asılı tip gezer köprü vinçleri ve monoray vinçler olarak (tekerlekler I profilinin sağ ve solunda alt flanş üzerinde) dizayn edilirler.
PORTAL VİNÇ
ÖZELLİKLER
Portal vinçler genelde demir ticareti, haddeleme , inşaat ve çelik konstrüksiyon ile ilgili sektörlerde özellikle açık alanlarda yada yarı açık alanlarda depolamai şleri için kullanılan bir vinç türüdür. Kolonlar üzerindeki raylar yerine yere döşenmiş raylar üzerinde hareket eder. De-montaj özelliği olması sebebiyle tercih sebebidir.
Atakon hareketli vinci güncel BG talimatları ve cihaz emniyeti kanunları dikkate alınarak en yeni DIN normlarına göre imal edilmiştir, UVV ve VDE talimatlarına uygundur. Vinç sınıflandırması DIN 15018 H2 B2’ye göredir.
Bütün çelikkonstrüksiyon yeşil renkli RAL 6018 astar boya ile boyanmıştır. Taşıyıcı kiriş IPE profilinden ve taşıyıcı mesnetler boru profillerden mamuldür. Vinç hareket tesisatı iki yönde sabitleştirilebilen 4 adet döner eksenli tekerlekten meydana gelmiştir. İki tekerlekte fren donanımı vardır. Tekerlek yataklı yapılmıştır.
Zincir ceraskal dahil teslimat:
Kaldırma aracına çekilen kablo ile cereyan girişi, CEE priz, ankastre ayırma şalteri ve araba sınır takozu dahil; ön kontroller ve imalat kontrolleri ile montaj, bakım ve kullanma talimatlarını içeren vinç kontrol kitabı.
• Montajlar, tamirler, bakım ve yükleme çalışmaları için genel maksatlı atelye ve yük boşaltma vinci
• Cıvatalı ve kelepçeli sistem sayesinde kolay montaj ve söküm
• Seri genişlik ayarı
• Düşük ağırlık
ÇİFT GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ
TEK GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ
ÖZELLİKLER
Monoray vinçler I profil ya da tek kiriş köprülü vinçler üzerinde dikey ve yatay eksenlerde çalışabilen askılı tip olarak bilinen vinçlerdir. 4 ya da 6 eksende çalışabilirler.
Max. 20 ton kapasiteye kadar imalatı bulunan monoray vinçler planet serisinin monoray modelidir. FEM 2m sınıfına kadar standart olarak üretilmektedir.
1/1, ½, ¼, yada 1/6 halat donanımlı olabilir. Küçük tonajlı sistemlerde genellikle seriliği ile tercih sebebi olurlar.
Hemen her fabrikada bulunan basit I profiller altında ya da tek kiriş gezer vinçlerde makine grubu olarak çalıştırılabilirler. Genellikle seri hareket eden bu modeller gezer vinçlerin kurulumuna ve çalışmasına elverişli olmayan dar mekânlarda sıkça tercih edilirler.
Sistemin kaldırma grubunu planet model redüktörler oluşturur. Kullanılacak yerin ve yapılacak olana işlerin özelliklerine ve durumlarına göre dizayn edilebilir.
Standart Üretim Programı Teknik Özellikler
0,5 – 5 Ton kapasiteler arasında zincirli kaldırma grubu.
5 – 25 Ton kapasiteler arasında halatlı kaldırma grubu.
Yüksek alanlarda alttan askılı, alçak alanlarda yandan askılı,
radyuslu hatlarda mafsallı kaldırma grubu.
Vinç uygulamaları için özel olarak üretilen çift hızlı (iki kademeli) kaldırma motoru.
Gerekli uygulamalarda frekans invertör üzerinden kaldırma motoruna yol vererek
yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
Kanca alt üst mesafelerini sınırlamak için turlu limit switch.
Halatlı vinç uygulamalarında esnek ve yüksek mukavemetli özel
halat kılavuzu dizaynı.
Kopma mukavemeti yüksek, uzun ömürlü halat/zincir seçimi.
Aşırı yük sınırlaması için limit switch.
Frekans invertör üzerinden araba yürütme ve kol hareket motorlarına yol vererek yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
Araba yürütme hareketlerini sınırlamak için limit switch.
Uzun ömürlü GGG70 Sfero dökümden imal tekerlek grupları.
Çelik konstrüksiyon üretiminde normlara uygun kumlama ve boya uygulaması.
Elektrik otomasyonu uygulamalarında toz ve neme karşı sızdırmazlığı yüksek şalt malzeme seçimi.
Vinç arabasından bağımsız müstakil kumanda hattı.
Pergel vinç kolonu üzerine tesis edilmiş pako şalter ve acil stop butonu.
İş güvenliği kurallarına uygun uyarı ve ikaz ekipmanları. Açık sahalarda dış etkenlerden koruma uygulaması.
Döner şaryolu monoray vinçleri; vinç kurulacak alan yatay pozisyonda eksen değiştirecekse ve burası gezer vinçler kurulumu ve kullanımı için uygun değilse bu yerlerde kavisli I profiller üzerinde çalışan döner şaryolu monoray vinçler kullanılabilir. Taşıyıcı I pudrelin dönüş dairesi en az 1500 mm radyusa sahip olmalıdır. Bu sistemde iki ayrı şaryo grubu bulunur. Kaldırma yüksekliğine bağlı olan tambur boyuna göre her iki şaryo grubuna da redüktör takılabilir. Şaryo grubundan birisi sabit bağlantılı diğeri ise eksenel rulman ile yataklanmış döner mafsallı şaryodur. Burada döner mafsallı şaryo köşelerde vincin rahat dönmesini sağlar.
Alçak tavan monoray vinçleri; kaldırma yüksekliğinin önem arz ettiği monoray sistemlerde kullanılır. Tambur şaryo grubunun yan tarafına monte edilir, duruma göre diğer tarafa denge ağırlığı yapılabilir. Bu sistemler ile standart monoray vinçlere nazaran 500 mm’ye kadar kaldırma yüksekliğinde kazanılabilir.
ÖZEL KREYN VİNÇLER
ENDÜSTRİYEL KREYN VİNÇ
Vinç Yürüme Yolları ve Enerji Baraları
Vinç Bara sisteminin endüstriyel tesisler ve mobil vinç sistemleri için sunduğu elektrik iletim sistemlerinde 40 yılı aşkın tecrübesi ve bilgi birikimi ile öncü firmalardandır. Çözümleri arasında izole ray, kablo ve sarım tamburları, bağlantı soket ve kolektörler vb birçok ürün bulunmaktadır.
Atakon vinç sunduğu yüksek kalite ve uzun ömürlü kablo sarım tamburları yanı sıra, tamamlayıcı olarak birçok özel konstrüksüyonda kablo tipine de ekonomik hızlı şekilde tedarik edebilmektedir.
Yük Hücreleri ve Yük Limitörleri
ÖZELLİKLER
2M in sunduğu, isteğe göre OIML Tartım ekipmanlar enstitüsünce sertifikalı yük kantarı ve yük tartım hücreleri ile zamandan ve olası yükleme kayıplarından tasarruf edebilirsiniz. Hassas ölçüm yeteneğine sahip kantar ve yük hücreleri ile ister vinçleriniz ister yükleme araçlarınız özellikli tartım sistemleri ile donatılır. Yükleme - Kaldrıma esnasında eş zamanlı olarak yük ağırlık ölçümü hassas olarak yapılır ilave donanımlar ile bu tartım bilgileri yine eş zamanlı olarak bilgisayar ortamında kayıt edilebilir, basılı çıktı - fiş - alınabilir veya uzaktan bağlantı ile kumanda merkezinden görüntülenebilir.
Vinç kantarları portatif olup mapa ve kanca benzeri donanımlar ile birlikte kolayca ana kancaya monte edilip tartım işlemi derhal yapılabilir. Döküm, metal işleme gibi özellikle ağır hizmete mahsus ekipmanlar da ilave koruyucu özellikler ile geliştirilmiştir. Geniş aksesuar seçenekleri arasından işinize uygun, uygulamanıza özgü tartım, kontol, data izleme-kaydetme veya baskı alma özelliğini bulabilirsiniz.
Straigh tpoint mapaya entegre vinç kantarları, yük hücreli mapalar olarak düşük ölü mesafede ek bir ekipman kullanmadan mapa üzerinde tartım yapmanıza olanak tanır. 400Ton'a kadar mapa - pime entegre yük hücreleri ile tartım yapabilirsiniz. Ölçüm okuması kablosuz olarak bir el terminaline aktarıldığı gibi bilgisyar üzerinden de görüntülenebilir.
ATEX - 2014/34/EU standartlarına göre onaylı Straightpoint vinç kantarları, exproof özelliklere sahip ürün gerektiren patlayıcı - yanıcı çalışma alanlarında tatrım yapmak için en kolay çözümdür.
Sinyal seviye yükseltici, kablosuz kumandalar, ana istasyon gibi aksesuarları bulunmaktadır.
PERGEL VİNÇLER
ÖZELLİKLER
Sabit bir noktadan belirli bir çap ölçüsünde, 360⁰, 270⁰ veya 180⁰ tarama açısı ile yüklerin kaldırılıp bu alan içerisinde taşınması ve istiflenmesi amacıyla kullanılan, kısa mesafelerde özellikle sadece bir ya da birkaç tezgâhta kullanmak maksadı ile imal edilen pergel vinç sistemlerdir. Duvara direkt olarak ya da ayak aracılığı ile zemine monte edilebilirler. Genellikle özel makinalara malzeme yükleme ve boşaltma amacıyla üretilirler.
Pergel vinçler, bulundukları istasyonlarda, malzeme taşıma/yerleştirme işlemlerini yüksek randıman ile gerçekleştirirken, aynı ortamdaki daha büyük vinçlerin işlerini hafifletir ve işletmenizin üretim randımanını belirgin bir şekilde artırır. EG makine talimatlarına göre imal edilmiş olup, en yeni DIN 15018 H2 B3 normu ile VDE ve UVV kurallarına da uyar. . Vinç kolu makara yatak ile yataklanmıştır ve sınırlama olmaksızın elektrikli motor veya manuel olarak döndürülebilir.
Bütün parçalar standart olarak çift kat epoksi astar ve sarı renk RAL1006 boyanır (müşteri özel istekleri doğrultusunda farklı uygulamalar da yapılabilir). Elektronik donanımı; Kilitlenebilir gömme akım kesme şalterinden oluşmaktadır. 5000 mm açıklığa kadar olan vinçlerde vinç bölgesine elektrik sevki kablo taşıyıcı borular ile sağlanır. 5500 mm açıklıktan itibaren, haricen çekilen kablolar ve taşıma arabaları ile önde ve arkada sınırlanır. Tasdik edilmiş ön kontroller ve imalat kontrollerini içeren komple vinç dokümanları ayrıca işletme talimatları ile verilir.
Teknik Özellikler;
• 0,5 – 5 Ton kapasiteler arasında zincirli kaldırma grubu.
• 5 – 10 Ton kapasiteler arasında halatlı kaldırma grubu
• Vinç uygulamaları için özel olarak üretilen çift hızlı (iki kademeli) kaldırma motoru.
• Gerekli uygulamalarda frekans invertör üzerinden kaldırma motoruna yol vererek yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
• Kanca alt üst mesafelerini sınırlamak için turlu limit switch.
• Halatlı vinç uygulamalarında esnek ve yüksek mukavemetli özel
• halat kılavuzu dizaynı.
• Kopma mukavemeti yüksek, uzun ömürlü halat/zincir seçimi.
• Aşırı yük sınırlaması için limit switch.
• Frekans invertör üzerinden araba yürütme ve kol hareket motorlarına yol vererek yumuşak kalkış duruş ile hassas hızlar sağlanarak çift kademeli hareket kontrolü.
• Araba yürütme ve kol hareketlerini sınırlamak için limit switch.
• Uzun ömürlü GGG70 Sfero dökümden imal tekerlek grupları.
• Çelik konstrüksiyon üretiminde normlara uygun kumlama ve boya uygulaması.
• Elektrik otomasyonu uygulamalarında toz ve neme karşı sızdırmazlığı yüksek şalt malzeme seçimi.
• Vinç arabasından bağımsız müstakil kumanda hattı.
• Pergel vinç kolonu üzerine tesis edilmiş pako şalter ve acil stop butonu.
• İş güvenliği kurallarına uygun uyarı ve ikaz ekipmanları.
• Açık sahalarda dış etkenlerden koruma uygulaması.
• Sağlam çelik konstrüksiyon
• Özellikle kompakt ve alçak imalat
• Hareket alanı 360 derece sınırsız
• Geniş teçhizat ve aksesuar programı
• Komple teslimat
• Daha yüksek veya daha açık imalat yükseklikleri isteğe göre yapılabilir
Elektrikli araba ve elektrikli kol hareket düzeni mümkündür
KUMANDA SİSTEMİ : Köprü üzerinden asılı, çift kademeli,acil stoplu push buton ile sağlanacak. Yük altında bulunmayı gerektirmeyecek tipte olmalıdır.
FREN SİSTEMİ : Elektro menyetik çözücülü yay baskılı diskli balatalı fren.
KÖPRÜLÜ ENERJİ SİSTEMİ : C-Korniş rayda hareket eden rulmanlı kablo taşıma arabaları ile kablolu olarak sağlanacaktır.
YÜRÜYÜŞ YOLU RAYLARI : Mevcut yürüme yolları kullanılacaktır.
KEDİ VİNÇ : Kedi vinç NPU profilden imal edilmiş şase üzerine monte edilecektir. Tekerlek kanalları dolu kare raya uygun yapılacaktır. Elektrik panosu arabalı vincin üzerinde olacaktır.
KÖPRÜ KİRİŞİ : Sac malzemeden çift kutu kiriş olarak imal edilecektir.Maksimum yükte sehim köprü açıklığının 1/1000’ni geçmeyecektir. İyice temizlendikten sonra köprü kirişi ve yürütme başlıkları iki kat astar üzerine son kat boyası ( caterpiller sarısı- Ral 1023 ) ile boyanacaktır.
BAKIM PLATFORMU : Köprünün bir yanına yaklaşık 50 cm genişliğinde balkım platformu tarafınızdan temin ve monte edilecektir.
KÖPRÜ YÜRÜTME BAŞLIKLARI : Çift kiriş sisteme göre imal edilecektir. İki adet düz tekerlek,iki adet dişli tekerlekle yürüyüşü sağlanacaktır. Tekerlek yataklamaları rulmanlı olarak imal edilecektir. Başlıklar taşıyıcı ayak kirişlerine bağlantı plakaları ile civatalı olarak bağlanacaktır. Başlıkların uç kısımlarında lastik tamponlar olacaktır. Tekerlek kanalları dolu kare rayda hareket edecek şekilde imal edilecektir.
REDÜKTÖRLER : Kaldırma redüktörlerinin gövdesi GG-22 malzemedendir. Tamamen kapalı ,yağ doldurma ve boşaltma tapalıdır. Dişliler ıslah çeliğinden imal edilmiş ,ışıl işlemle sertleştirlmiş ve diş profilleri taşlanmış olmalıdır. Tüm yataklar rulmanlıdır. Araba ve köprü yürütme redükleri TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
FREN : Tüm motorlar elektromanyetik çözücülü,yay baskılı diskli balatalı fren, fren momenti gerekli frenleme momentinin 2 katı olmalıdır. Fren gerilimi 24 V DC’dir Enerji kesilmelerinde yükü emniyetle askıda tutacak tiptedir.
LİMİT ANAHTARLARI : Kancanın alt ve üst lmitlerini kontrol edebilen tur siviç gövde üzerine montajlı olmalıdır. Köprü üzerinde kedi hareketlerini ve yürüyüş yolu üzerinden köprü hareketlerini sınırlandıran nihayet siviçleri olacaktır.
TAMBUR : Dikişsiz çelik çekme boru veya ST-37 sacdan temin edilecek ,yivli ve hassas işlenmiş olacaktır. DIN 15061 Teil 2’ye göre yiv açılacaktır.
HALAT : Halat TS 1918, DIN 3064 ve 3069’a göre kendir özlü çelik halat olacaktır. Tüm halatlar TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
ELEKTRİK MOTORU : Elektrik motoru TS 3067 ye uygun, IP54 koruma sınıfında, F izolasyonlu, inverter sistemli, sincap kafesli asenkrondur.TSE belgeli olmalıdır.
YATAKLAMA : Sistem içindeki tüm yataklar rulmanlı tiptir.
KANCA : Kanca DIN 15401’e göre dizayn edilmeli ve emniyet mandallıdır.Dövme çelikten mamul olacak, eksenel rulman ( büte ) ile yataklanacak ve kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilecektir. Kanca makaraları ve makara kapakları pik olup, makaralar çift rulmanlıdır.
KUMANDA PANOSU VE ELEKTRİK SİSTEMİ : Elektrik panosunda kullanılacak kontaktörler ve motor koruma şalterleri Siemens, Telemecanıque, ABB marka olup, ISO 9001 belgelidir. Kumanda panosu vincin üzerinde olup kumanda kablolu push butonla sağlanacaktır. Buton üzerinde yön işaretleri mevcuttur. Elektrik panosunda kullanılacak trafo, faz sıra rölesi vb. şalt malzemeler TSE belgeli olmalıdır. Köprü hareketinde devreye giren, vinç üzerine montajlı sesli ikaz olacaktır.
BOYA : Vinç; iyice temizlendikten sonra iki kat astar bir kat son kat caterpillar sarısı
( Ral 1023 ) ile boyanacaktır.
LEVHALAR : Köprü kirişinin ön ve arka tarafına , üzerinde vinç taşıma kapasitesi, imalatcı firma ismi ve telefon numarası gibi bilgiler bulunan bir levha asılacaktır.
GENEL : Kullanılacak tüm hazır malzemeler ( halat, motor vb.) TSE veya TSEK belgeli olmalıdır.
KALİTE GÜVENCE SERTİFASI : ISO 9001:2000, TSE Kriterlere uygunluk belgesi ,TSE hizmet yerleri yeterlilik belgesi olmalıdır.
ARABA SİSTEMLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
KUMANDA SİSTEMİ : Köprü üzerinden asılı, çift kademeli,acil stoplu push buton ile sağlanacak. Yük altında bulunmayı gerektirmeyecek tipte olmalıdır
FREN SİSTEMİ : Elektro menyetik çözücülü yay baskılı diskli balatalı fren.
ARABANIN ENERJİ SİSTEMİ : C-Korniş rayda hareket eden rulmanlı kablo taşıma arabaları ile kablolu olarak sağlanacaktır.
YÜRÜYÜŞ YOLU RAYLARI : Mevcut yürüme yolları kullanılacaktır.
ARABA VİNÇ : araba vinç NPU profilden imal edilmiş şase üzerine monte edilecektir. Tekerlek kanalları dolu kare raya uygun yapılacaktır. Elektrik panosu arabalı vincin üzerinde olacaktır.
HALATLI VİNÇ HAKKINDA AÇIKLAMALAR
REDÜKTÖRLER : Kaldırma redüktörlerinin gövdesi GG-22 malzemedendir. Tamamen kapalı ,yağ doldurma ve boşaltma tapalıdır. Dişliler ıslah çeliğinden imal edilmiş ,ışıl işlemle sertleştirlmiş ve diş profilleri taşlanmış olmalıdır. Tüm yataklar rulmanlıdır. Araba ve köprü yürütme redükleri TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
FREN : Tüm motorlar elektromanyetik çözücülü,yay baskılı diskli balatalı fren, fren momenti gerekli frenleme momentinin 2 katı olmalıdır. Fren gerilimi 24 V DC’dir Enerji kesilmelerinde yükü emniyetle askıda tutacak tiptedir.
LİMİT ANAHTARLARI : Kancanın alt ve üst limitlerini kontrol edebilen tur siviç gövde üzerine montajlı olmalıdır. Köprü üzerinde kedi hareketlerini ve yürüyüş yolu üzerinden köprü hareketlerini sınırlandıran nihayet siviçleri olacaktır.
TAMBUR : Dikişsiz çelik çekme boru veya ST-37 sacdan temin edilecek ,yivli ve hassas işlenmiş olacaktır. DIN 15061 Teil 2’ye göre yiv açılacaktır.
HALAT : Halat TS 1918, DIN 3064 ve 3069’a göre kendir özlü çelik halat olacaktır. Tüm halatlar TSE ve ISO belgeli olmalıdır.
ELEKTRİK MOTORU : Elektrik motoru TS 3067 ye uygun, IP54 koruma sınıfında, F izolasyonlu, inverterli sistemli, sincap kafesli asenkrondur.TSE belgeli olmalıdır.
YATAKLAMA : Sistem içindeki tüm yataklar rulmanlı tiptir.
KANCA : Kanca DIN 15401’e göre dizayn edilmeli ve emniyet mandallıdır.Dövme çelikten mamul olacak, eksenel rulman ( büte ) ile yataklanacak ve kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilecektir. Kanca makaraları ve makara kapakları pik olup, makaralar çift rulmanlıdır.
KUMANDA PANOSU VE ELEKTRİK SİSTEMİ : Elektrik panosunda kullanılacak kontaktörler ve motor koruma şalterleri Siemens, Telemecanıque, ABB marka olup, ISO 9001 belgelidir. Kumanda panosu vincin üzerinde olup kumanda kablolu push butonla sağlanacaktır. Buton üzerinde yön işaretleri mevcuttur. Elektrik panosunda kullanılacak trafo, faz sıra rölesi vb. şalt malzemeler TSE belgeli olmalıdır. Köprü hareketinde devreye giren, vinç üzerine montajlı sesli ikaz olacaktır.
BOYA : Vinç; iyice temizlendikten sonra iki kat astar ve iki kat son kat boyası caterpillar sarısı ( Ral 1023 ) ile boyanacaktır.
LEVHALAR : Köprü kirişinin ön ve arka tarafına , üzerinde vinç taşıma kapasitesi, imalatçı firma ismi ve telefon numarası gibi bilgiler bulunan bir levha asılacaktır.
GENEL : Kullanılacak tüm hazır malzemeler ( halat, motor vb.) TSE veya TSEK belgeli olmalıdır.
KALİTE GÜVENCE SERTİFASI : ISO 9001:2000, TSE Kriterlere uygunluk belgesi ,TSE hizmet yerleri yeterlilik belgesi olmalıdır.
s
Yorumlar
Yorum Gönder